06/12/2021

Krympeslange og krympeformgods for dine applikasjoner!

Pålitelig kabelbeskyttelse hver gang du benytter krympeslange fra HellermannTyton!

krympeslange SA47

Krympeslanger har mange bruksområder. Derfor tilbyr HellermannTyton et stort utvalg krympeslanger for å kunne dekke alle behov innen krympeformgods så vel som krympestrømper. Vi har løsningen, enten du trenger tynnvegget- eller tykkvegget krympeslange med lim/ uten lim!

Vi setter standarden for krympeslanger når det kommer til å gi beskyttelse mot mekaniske, kjemiske eller elektriske påvirkninger. Nøkkelfaktorene med våre krympeslanger er at de har unike og spesifikke egenskaper. Fra ulike valg av materiale til de strengeste krav innen de mest krevende industriene som fly-, jernbane- og transportsektoren, med særlig fokus på selvslukkende og brannbeskyttende egenskaper.

I henhold til kravspesifikasjonene kan krympeforhold, det vil si den eksakte størrelsen som krympeslanger kan krympe, være like viktig i denne prosessen som å unngå halogeninnholdige materialer i produksjonsprosessen.

Den best egnede krympeslangen for dine behov!

HellermannTyton er en global produsent innen kabeltilbehør og tilbyr kvalitetsprodukter for å bunte, feste, beskytte, merke og koble kabler for forskjellige industrier og markeder. Våre produkter er industri- og applikasjonstilpassede. Vi har produkter for alle behov:

Krympeslange Krympeslange

Krympeslange for elektrisk isolasjon og mekanisk beskyttelse. Tynnveggede slanger, medium tykkveggede og tykkveggede slanger, med eller uten (enkel vegg) lim.  Krympeslange produsert i Polyolefin (POX) Elastomer (PES) Fluorpolymer (FPM) Polyvinylidenfluorid (PVDF) og Polytetrafluorethylen (PTFE). Finnes i forskjellige krympeforhold, fra 2:1 opp til 6:1 for forskjellige applikasjoner

Krympeformgods Krympeformgods

Krympeformgods og endehetter med og uten lim, 2-veis opp til 6-veis utgang. 90°og 45° vinkel, overganger, Y-form, VG-former. Endehylser for lavspenningsapplikasjoner, to-komponentlim og smeltelim.

Beskyttelsesslange Beskyttelsesslange

Beskyttelsesslanger og hylser i Chloropren (CR) Polyvinylchlorid (PVC) Polyolefin (PO),
Polytetrafluoroethylen (PTFE) eller Silikon (SI) så vel som Hellerine olje for gummi- og plasthylser.

Tynnvegget krympeslange med og uten lim

Tynnvegget krympeslange med og uten lim i dispenserboks, HIS-serien

HIS-3 krympeslange

HIS er en serie tynnvegget krympeslange i hendige dispenserbokser. Utvalget består av HIS-3 krympeslanger uten lim og HIS-A krympeslanger med lim, begge med krympeforhold 3:1

Disse produktene erstatter mange forskjellige krympeslangestørrelser og benyttes til en rekke ulike applikasjoner. De hendige dispenserboksene gjør lagring enkelt, og krympeslangen holdes ren selv etter åpnet forpakning.

Tynnvegget krympeslange på rull uten lim, TFN-serien

Krympeslange TFN

Krympeslange-serien TFN er en tynnvegget hurtigkrympende, letthåndterlig krympeslange med et stort bruksområde. Den benyttes f. eks. for isolering, for korrosjons- og mekanisk beskyttelse. TFN er UV-bestandig, og passer i mange ulike elektriske applikasjoner. 

TFN leveres på 30 meter rull, og har ingen overflødig emballasje. Tilgjengelige farger er sort, klar, rød, blå, gul/grønn og hvit.

TFN-serien kommer i krympeforhold 2:1 og 3:1 Se oversikt over størrelser og farger her

 

Tynnvegget krympeslange med lim i 1-meters pakker, TA30-serien

TA30 tynnvegget krympeslange montert på kabel

TA30 tynnvegget krympeslange med lim gir god beskyttelse mot væsker og fuktighet. Benyttes til bl.a. i fordelingsbokser, til beskyttelse av kabelskjøter og kabelsko, og til ultralyd-skjøting.

Tynnvegget selvslukkende krympeslange, HFT-A-serien

Krympeslange HFT-A

HFT-A- tynnvegget selvslukkende krympeslange blir benyttet for elektrisk og mekanisk beskyttelse av komponenter, og kan også benyttes som fargemerking til f. eks. merking av hylser og trådforbindelser.

HFTA-serien har krympeforhold 2:1 og kommer i en rekke forskjellige størrelser og farger.

Tynnvegget halogenfri og flammehemmende krympeslange uten lim, TR27-serien

Krympeslange TR27

Krympeslange-serien TR27 er tynnvegget, halogenfri og selvslukkende som benyttes der utslipp av giftige gasser ved en eventuell brann må reduseres til et minimum. Typiske bruksområder er tunneler, sykehus, skoler, teater, massekommunikasjon- og datasentre.

TR27 krympeslanger har krympeforhold 2:1. Samme type krympeslange kan også leveres i tykkvegget versjon (SR27) på forespørsel.

 

 

 

 

Medium tykkvegget krympeslange med og uten lim, MA47- og MU47-serien

MA47 krympeslange

Disse medium tykkveggede krympeslangene sørger for pålitelig isolasjon og beskyttelse for lavspennings kabelskjøter og endeavslutninger.

MU47 krympeslanger kommer uten lim, mens MA47 krympeslanger kommer med lim for ekstra fuktbeskyttelse både over og i jorden. Krympeslangene har krympeforhold 4:1

 

 

 

 

 

Tykkveggede krympeslanger med og uten lim

Standard tykkvegget krympeslange med og uten lim, HA47 og HU47-serien

Tykkvegget krympeslange HA47

HA47 tykkveggede krympeslanger har en ekstra tykk isolasjon som passer til røffe forhold og mer utsatte applikasjoner.

HA47 krympeslanger er med lim og passer f. eks. til kabelskjøting i jord/ under bakken.

HU47 krympeslanger er uten lim.

 

 

 

 

 

Tykkvegget halogenfri og flammehemmende krympeslange med lim, SR27-serien

To SR27 krympeslanger med kabel plassert ved siden av hverandre

SR27 tykkvegget halogenfri og flammehemmende krympeslange egnes til bruk i mer røyksensitive områder som f. eks. tunneler, sykehus og undergrunnsbaner.

SR27 krympeslanger har krympeforhold 2:1, men kan også leveres i 3:1 krympeforhold på forespørsel.

For tynnvegget variant uten lim se TR27-serien.

 

 

 

 

 

Krympeformgods, endehetter, hylser og overganger

Endehetter

Endehetter fra Hellermanntyton

Endehetter blir benyttet for å forsegle kabelender ved lagring og transport. Endehettene leveres med lim på innsiden og gir utmerket forsegling. Endehettene kan også leveres uten lim på forespørsel.

HellermannTytons endehetter er merket med diameteren de passer til. Dette gjør det enkelt for montører å plukke rett type i grossisthyllene! Hvis det for eksempel står 12/4 mm, betyr det at endehetten tetter fra 12mm til 4mm i diameter.

Klikk her for oversikt over typer og størrelser!

Krympeskritt/ krympeformgods med 1-6-veis forgrening

Krympesrkitt 3-veis

HellermannTytons krympeskritt er produsert i tverrbundet flammehemmende Polyolefin og er tilgjengelig for 2, 3, 4, 5 og 6 - ledet kabler.

Krympeskrittene gir utmerket elektrisk og mekanisk beskyttelse og leveres med lim på innsiden for pålitelig forsegling.

Formgodsene med forgrening passer til både innendørs og utendørs applikasjoner. Krympeskrittene er i tillegg merket med hvilke mm2 de passer til for å gjøre det enklest mulig å velge riktig type. Hvis krympeskrittet er merket med for eksempel 2x2,5-35mm2, betyr det at denne kan brukes fra 2 x 2,5mm2 kabel og opp til 2 x 35mm2 kabel. Klikk her for oversikt over typer og størrelser!

Helashrink krympeformgods T-form,

Helashrink krympeformgods T-form

Helashrink T krympeformgods tillater meget presis montering. Formgodset sikrer robuste koblinger, tetter utmerket og gir god mekanisk beskyttelse.

T-skritt fra HellermannTyton fås VG tilpasset eller VG/MIL tilpasset.

Rettvinklet formgods

Rettvinklet formgods

Den rettvinklede støpte formgodset i Helashrink serie 1100 sørger for strekkavlastning, miljøvennlig forsegling og mekanisk beskyttelse for kabelkontakter i ulike industrier og applikasjoner.

 

 

 

 

 

 

Tilbehør - varmluftpistol, reparasjonshylse, limtape og skrin

Gassdrevet varmluftpistol, CHG900

Varmluftpistol

CHG900 er en gassdrevet varmluftpistol for profesjonell og optimal krymping av krympestrømper og krympeformgods. Varmluftpistolen krever ingen strømforsyning og kan benyttes hvor som helst, enten du skal installere utendørs eller i spesielle områder med begrenset plass. 

Varmluftpistoler brukes spesielt til vedlikehold og reparasjonsarbeid i følgende industrier:

 • Elektroinstallasjon
 • Jernbaneindustrien
 • Offshore
 • Vindparker
Gassdrevet varmluftpistol

Fordeler med varmluftpistolen CHG900

 • Umiddelbar varme: Ingen oppvarmingstid
 • 90 min driftstid: 3-4 ganger mer sammenlignet med batteridrevet verktøy
 • Miljøvennlig: Resirkulerbare gasspatroner i rustfritt stål
 • 360° arbeid: Med håndfri betjening som følge av den integrerte foten
 • Kvalifisert til utendørs bruk: Selv i røffe forhold ned til -8°C
 • Lettvekt: Varmluftpistolen veier kun 440g og 555g med full gasspatron
 • Enkelt å vedlikeholde: Verktøyfritt som reduserer installasjonstid


 

Den gassdrevende varmluftpistolen lar deg jobbe 360° i alle vinkler. Varmluftpistolen er også meget brukervennlig og du kan enkelt bytte ut piezo tennerengassdysen eller annet tilbehør uten behov for ekstra verktøy.

Reperasjonshylser RMS

Reperasjonshylser RMS

RMS reparasjonshylser er en krympbar hylse som benyttes ved kabelreparasjoner og skjøtearbeid. RMS-hylsene er spesielt anvendelige for reparasjon av lange kabler og jordkabler der det er vanskelig å komme til med konvensjonell krympeslange. 

Krymping med varmluftspistol gir en fuktsikker, isolerende og varig reparasjon. Hylsen gir utmerket korrosjonsbeskyttelse, slitasje- og værbestandighet som gjør den perfekt for reparasjoner av lavspenningskabler. Det høye krympeforholdet gjør at kun seks  størrelser er nødvendig, da hver størrelse har et stort bruksområde.

Limtape Helashrink

Helashrink limtape HMT 200A

Helashrink HMT 200A er en fleksibel limtape som benyttes til å forsegle krympeslanger og formgods. Limtapen smelter ved oppvarming og tetter godt mot fuktighet

Krympeskrin, Shrinkit 321

Krympeskrin Shrinkit321

ShrinKit 321 er et krympeskrin som inneholder ferdig kuttede krympeslangelengder. Med sitt ideelle krympeforhold 3:1 erstatter produktene mange forskjellige størrelser og passer nesten alle krympeslangekrav.

Å velge produkt er enkelt ettersom hvert rom i boksen er merket med størrelse og lengde på krympeslangen.

 

 

 

 

Når man skal finne den best egnede krympeslangen er det viktig å ta hensyn til følgende:

Veggytykkelse på krympeslange:
Materialtykkelsen blir angitt i mm. etter fullstendig krymping. "Nominell" definerer dimensjonene uten toleranser. Generelt kan man velge mellom tynnvegget, medium tykkvegget og tykkvegget krympeslange. Krympeslanger finnes også med lim. De kalles også dobbelveggede.  

Krympeslangens diameter:
For tynnvegget krympeslange med krympeforhold 2:1 (standard), oppgis diameteren ofte i tommer, 25,4mm tilsvarer 1 tomme. 

Krympeforhold:
Avhengig av materiale og veggtykkelse kan krympeslangene ekspanderes forskjellig. Krympeforhold forteller hvor mye produktet krymper i forhold til gjenvunnet diameter. Krympeforhold varierer fra 2:1 til 6:1. Jo høyere krympeforhold jo mer varierende diametre av objektet dekkes. Høyt krympeforhold betyr at færre størrelser er nødvendig for å dekke et stort spekter kabeldiametre. Dette bidrar til å redusere lagerhold av mange størrelser og krever mindre plass.

Lendeendring etter krymping: 
Krympeslanger krymper ikke bare på diameteren, men også på lengden. Denne forandringen i lengde etter krymping indikeres i prosent. 

Minimum krympetemperatur:
Krympeslanger krymper ved forskjellige temperaturer avhengig av veggtykkelse og materiale.

Driftstemperatur:
Driftstemperaturen varierer med type krympeslange. Den er avhengig av sammensetningen av materialer i krympeslangen.

Når du skal velge korrekt størrelse på krympeslange, anbefaler vi 80:20 regelen. Krympeslangen bør krympe minst 20% og maks 80% av opprinnelig diameter for å oppnå optimalt krymperesultat.


I vår applikasjonsoversikt for krympeslanger vil du finne anbefalt størrelse krympeslange for hver kabeldiameter, basert på 80:20-regelen. Les mer om vår utvalgsguide under.


Krympeslange benyttes generelt for diverse montering. Bruksområdene dekker isolasjon, kabelmerking og mekanisk beskyttelse, og av estetiske grunner.

 

Finn den passende krympeslangen enda raskere. Den praktiske utvalgsguiden for krympeslange.

Finn den passende krympeslangen enda raskere.

Med det store produktutvalget krympeslange kan det noen ganger være vanskelig å velge rett produkt for din installasjon. Derfor har HellermannTyton designet en praktisk utvalgsguide for våre krympeslanger som leder deg direkte til produktet du søker.

 • Utvalgsguiden viser de viktigste egenskapene og hjelper deg å navigere gjennom de store produktutvalget.
 • Symbolene indikerer hvilken krympeslange som har de egenskapene du søker.
 • Fargekodingen hjelper deg å fokusere på de relevante egenskapene.
 • Baksiden på utvalgsguiden gir deg en oversikt over de forskjellige størrelsene og hjelper deg å velge riktig størrelse.

Nyttig verktøy for å velge riktig størrelse krympeslange

Krympeslangekalkulator

Krympeslangekalkulator

Viser den riktige størrelse krympeslange for din applikasjon.  Angi dine data og kalkulatoren presenterer størrelser som passer iht. 80:20-regelen. 

Tips: Kalkulatoren kontrollerer også om den valgte krympeslangen virkelig passer ditt bruksområde.  Riktig krympeslange kan også velges ved å bruke produktsøket på vår hjemmeside.
www.hellermanntyton.no/site/kalkulator/krympeslange-kalkulator

 

Kalkulator for veggtykkelse

Kalkulator for veggtykkelse

Veggtykkelsen endres når krympeslangen krymper
www.hellermanntyton.no/site/kalkulator/veggtykkelse-kalkulator

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hva er en krympeslange?

En krympeslange er en formstøpt plastslange som ekspanderes under produksjon, og som krympes ned til opprinnelig form ved eksponering av varme. Krympeslanger benyttes for elektrisk isolasjon av kabler og også for mekanisk og kjemisk beskyttelse.

Varmekrymping betyr: Tilføre varme, for eksempel ved hjelp av en varmluftspistol, for å krympe krympeslangen ned til sin opprinnelige størrelse. Det skilles mellom gjenopprettet dimensjon (original størrelse) og tilført dimensjon (utvidet størrelse). Varmekrymping brukes i ulike bransjer og applikasjoner - for eksempel for å isolere og beskytte kabler mot varme, kjemikalier eller vann.

Den enkelte krympeslange må passe sitt spesifikke bruksområde - fra produktserier, som for eksempel for å isolere håndtak på verktøy, isolasjon av kabler eller for å vedlikeholde underjordiske kabler som allerede er lagt, og som skulle være veldig kostnadskrevende å reparere (reparasjonshylser). 

Transparent limbelagt krympeslange gir en god forsegling til merking, og er også slitasjesterk og holdbar. 

HellermannTyton tilbyr alle som er involverte i produserende industri løsninger for ethvert behov. HellermannTyton krympeslange krymper problemene, før de oppstår!

 

Se vår video med våre krympeksperter Barry og Mark for å se hvor enkelt det er å håndtere krympeslange.

Krympeslange – veiledning for krymping

1: Det anbefales å starte krympingen fra midten og utover mot endene, slik unngår man at det kommer luft under krympeslangen. 

2:  Krympeslangen vil krympe også på lengden. Det er viktig å ta hensyn til dette når man kutter krympeslangen. 

3: Det er mulig å redusere krympingen i lengderetningen ved å krympe endene først, og siden arbeide seg mot midten, men man må unngå å få luft under krympeslangen. Alternativt kan man krympe ved å starte på den mest kritiske siden og sakte krympe seg mot den andre enden. 

4:  Hvis objektet som skal krympes over er metall eller en varmeledende gjenstand, må man varme opp på forhånd for å unngå "kalde flekker" eller "frysemerker" for å sikre en god krymp over objektet. 

5: Når du kutter krympeslangen må du være nøyaktig for å få jevnt kutt på endene. Dårlige kutt og irregulære kanter kan forårsake at krympeslangen revner ved krymping. 

6: Når man velger størrelsen på krympeslangen er det viktig å ta hensyn til 80:20-regelen. Dette betyr at krympeslangen skal krympes minimum 20% og maksimum 80%.


7: Under krympeprosessen bør du påse at arbeidsplassen er godt ventilert.

 

Hvorfor bruke en krympeslange med lim?

En krympeslange med lim er en kombinasjon av en tverrgående ytterkappe (Polyolefin) og et indre lag av lim. Når krympeslangen varmes opp smelter limet og skaper et vanntett lag som sikrer en tett passform til ledningen, kabelen eller kontakten.

Se vår video om krympeslange med lim demonstrert av våre krympeeksperter Barry og Mark under.

Hvorfor bruke klar/transparent krympeslange?

Mange kabler er fargekodede eller har identifikasjonsmerker trykt på - og benyttes for eksempel i offentlige bygninger som flyplasser og sykehus, samt i tunneler og  jernbanevogner, skip og fly. Transparent krympeslange brukes ofte til å isolere, samtidig som kabelmerkingen holdes synlig.  

Lær mer om klar / transparent krympeslange i denne videoen med våre krympeeksperter Barry og Mark.

Hold kontakt med oss!


Update: 27/11/2021 © HellermannTyton 2021
© HellermannTyton 2021 (v4.161) | Update: 27/11/2021