29/05/2023

Strips med/ uten fester for profesjonell kabelbunting

Standard nylonstrips i PA66

T-strips i sort og transparent

T-serien sorte nylonbånd

T-serien buntebånd leveres med innvendige riller for solid hold på kabler, slanger eller rør. Båndene kommer i ulike materialer og sikrer høy strekkfasthet, samt lav innføringskraft. Den bøyde enden på nylonbåndet gjør installasjonen rask og enkel. T-serien i transparent/ naturell og sort benyttes til standard applikasjoner for bunting av kabler, rør og slanger.

De sorte båndene fungerer også utmerket til utendørs installasjon og er egnet for å tåle nordisk klima. Vi tilbyr også lange buntebånd på opptil 1095 mm. Dersom det er behov for å justere hvor mye stripset skal strammes, eller at båndet får et jevnt kutt langs låsehodet, anbefaler vi vår EVO9 buntebåndpistol.

Sorte bånd
Klare/ transparente bånd

T-strips i ulike farger

T-serien fargede nylonstrips

De fargede t-båndene passer utmerket til fargekoding som f. eks. til å gjenkjenne deler og kabler. Enkelte industrier har også egne fargekrav der kablene skal merkes i bestemte farger, som f. eks. i næringsmiddelindustrien med fargen blå eller "årets farge" i Offshore-industrien som skiftes årlig. 

Blå bånd
Grønne bånd
Gule bånd
Røde bånd


 

Stålbånd i rustfritt SS316 stål

MBT rustfrie stålstrips uten belegg

MBT stålbånd uten belegg

MBT stålbånd i rustfritt SS316 stål er motstandsdyktig mot syrer, kjemikalier og høytemperatur, og passer utmerket til applikasjoner utsatt for krevende forhold, som bl. a. til:

 • Offshore: Våre rustfrie stålstrips beskytter utmerket mot korrosjon og benyttes som en sikker festeløsning på båter, skip og Offshore plattformer
 • Utendørs installasjon: MBT rustfrie stålstrips er motstandsdyktig mot UV-stråling og tøft vær, og passer utmerket til å feste kabler eller merkeplater utendørs på f. eks. trafikklys og telekommunikasjonsutstyr
 • Næringsmiddelindustri: MBT stålbånd er meget slitesterkt, giftfri, tåler varmesterlisering og aggressive rengjøringskjemikalier. I tillegg er stålstripsene egnet for HACCP kvalitetssystemer
 • Tungindustri: Våre MBT rustfrie stålbånd er designet for å sikre kabler og rør langs tunge kjøretøy i bl. a. bygg og anleggsbransjen, luftfartsindustrien og jernbaneindustrien
MBT stålbånd med dobbelt låsehode

MBT stålbånd produseres i Storbritannia og tilfredsstiller IEC 62275 standarden for elektroinstallasjoner og IEC 60092 standarden for elektroinstallasjoner i skip. For å feste stålbåndet anbefaler vi vår manuelle MK9SST stripsepistol som lar deg justere trykkraften etter behov i tillegg til at du får et jevnt kutt langs låsehodet. Låsehodet på stålbåndet inneholder en eller to kuler for sikkert hold på både fiberkabler og standardkabler:

Stålbånd med enkelt låsehode (uten belegg)
Stålbånd med dobbelt låsehode (uten belegg)

MBT rustfrie stålstrips med belegg

MBT stålbånd med belegg

Våre MBT rustfrie buntebånd i stål leveres også med polyesterbelegg til applikasjoner som krever høy strekkfasthet og høy brannsikkerhet på kabler, og hvor isolasjonen må beskyttes mot slitasje. Metallbåndet med belegg fjerner også skarpe kanter som reduserer risikoen for yrkesskader. Polyesterbelegg kan forhindre kontaktkorrosjon mellom ulike metalltyper, men vil begrense temperaturbestandigheten. Strips i rustfritt stål er også motstandsdyktig mot utendørs forvitring.

Med enkelt låsehode (med belegg)
Med dobbelt låsehode (med belegg)

Forskjellen mellom SS304 og SS316 stålbånd

Både SS304 og SS316 gradert stål beskytter mot UV-stråling, vind, varierende temperaturer og nedbør, men SS316 stål er mer mekanisk sterk og er mer korrosjonsbestandig. SS316 stål benyttes derfor vanligvis i mer tøffe og krevende miljøer, som i kjemisk prosessering, marine- og Offshore applikasjoner. SS304 benyttes ofte i mindre krevende applikasjoner som ikke er utsatt for korrosjon, som f. eks i næringsmiddelindustrien.

Forskjellen ligger i båndets stålsammensetning. SS304 består av 18% krom og 8% nikkel (18/8 stål), mens SS316 inneholder 18% krom, 10% nikkel og 2% molybden. Molybdenet i SS316 gjør bl. a. stålbåndet mer motstandsdyktig mot grop- og spaltekorrosjon. SS304 har en minimumstrekkraft på 515 N/mm² og en minimum flytegrense på 205 N/mm², SS316 har en minimum strekkraft på 515 N/mm² og en minimum flytegrense på 215 N/mm².

Egenskaper SS304 SS316 SS316 med polyesterbelegg
Strekkfasthet utmerket utmerket utmerket
Høye temperaturer utmerket utmerket begrenset
UV-bestandig utmerket utmerket god
Saltkorrosjon god utmerket god
Kontaktkorrosjon begrenset begrenset ingen
Kjemikaliebestandighet utmerket utmerket god
Brennbarhet ingen ingen UL94V-2


 

Åpningsbare/ gjenbrukbare strips

TEXTIE borrelåsbånd

TEXTIE borrelåsbånd i ulike farger

TEXTIE bånd med borrelås benyttes ofte til kontorapplikasjoner og festing av nettverkskabler eller fiberkabler. Borrelåsbåndene passer godt til midlertidige installasjoner og kan bli gjenbrukt opptil 400 ganger. TEXTIE kan benyttes både innendørs og utendørs, og er tilgjengelig i ulike farger og størrelser. 

Sorte bånd
Fargede bånd

Speedytie bånd

Speedytie gule åpningsbare strips

SpeedyTie åpningsbare buntebånd er den ideelle løsningen når du trenger en hjelpende hånd, til midlertidig og sikker bunting. De åpningsbare båndene er kjapt og enkelt å åpne og lukke, og tåler 888 N (ca. 90kg). De fleksible båndene er velegnet til elektroinstallasjoner, VVS, bygg og anlegg og hobbyvirksomhet.

Gule bånd
Sort bånd

SRT SOFTFIX bånd

SOFTFIX åpningsbare gummibånd

SRT SOFTFIX åpningsbare buntebånd er elastiske og vann- og værbestandige. SOFTFIX er egnet for mange ulike bruksområder og kan benyttes flere ganger. Det myke og fleksible materialet gjør disse båndene spesielt godt egnet til bruk på bl. a. data- og fiberkabler, til å binde opp trær mot stolper, i tillegg til en rekke andre bruksområder innen landbruk og i offentlige bygg.

Sorte bånd


 

Spesialstrips

MCT sporbare bånd

MCT sporingsbare strips til næringsmiddelindustri

MCT buntebånd er spesielt utviklet til bruk i legemiddel- og næringsmiddelindustri for installasjon av kabler i og rundt produksjonsprosesser. Metallpartikler tilsettes under produksjon og gjør at selv de minste bitene blir oppdaget med metalldetektor. Båndene kan benyttes til HACCP-prosesser og den unike blåfargen bidrar til enkel visuell inspeksjon.

Blå bånd
Gule bånd
Grønne bånd
Brune bånd
Rødt bånd

PEEK bånd for ekstremt høye temperaturer

PEEK strips for ekstreme temperaturer

PEEK buntebånd for høye temperaturer er spesielt designet for de mest krevende miljøer. PEEK kombinerer fordelene med et stålband og nylonbånd og benyttes ofte som et lettvektsalternativ for stålløsninger i flyindustrien, offshore, helsesektoren og bilindustrien. Båndene tåler fra 55°C til 240°C og beskytter utmerket mot stråling og kjemikalier.

Se produktoversikt her

LPH og PE400 båndmed smalt låsehode

PE400 strips med smalt låsehode

LPH og PE400 buntebånd tar opp mindre plass og er ideelt til bruk i trange omgivelser. I tillegg passer de godt inn i områder der det er viktig å minimere risikoen for skader, som f. eks. på lekeplasser og i barnehager.

Takket være det runde og flate designet på låsehodet, kan barn leke uten at låsehodet stikker ut. Med sine utvendige riller unngår du også skader på myke skumbeslag når buntebåndene festes. LPH serien kommer i sort farge mens PE400 kommer i flere farger som f .eks. rød. grønn, gul og blå.

Sorte bånd
Fargede bånd

T-strips med minimal røykgenerering

T-serien med PA66VO materiale

Når det er høye sikkerhetskrav, og reduksjon av røyk er essensielt, er T-serien med PA66VO materialet det ideelle alternativet.  Det solide materialet på båndet reduserer utviklingen av farlige gasser og etsende syrer i tilfelle brann. Båndet er UL94 VO godkjent, og med sitt høye sikkerhetskrav blir de ofte benyttet i offentlig sektor, spesielt jernbaneindustrien, forsvarsindustrien og i bygg- og anlegg. 

Se produktoversikt her

KR vibrasjonsbestandige strips

KR vibrasjonsbestandige strips

KR vibrasjonsbestandige buntebånd har en buet utforming på låsehodet som strammer tett rundt hele kabelbunten/ røret/ slangen. Buntebåndet låses med en glassfiberarmert stift som sikrer et solid og vibrasjonssikkert feste. KR bånd er også en ideell metode for å sikre belger på drivaksler, vannslanger og vakuumslanger.

Sorte bånd
Klare/ transparente bånd

OS strips for tynne og sensitive kabler

OS strips for kabler med tynn isolasjon

OS bånd med utvendige riller ble opprinnelig designet for bil- og dataindustrien for å unngå skader på kabelisolasjonen av tynne og sensitive kabler. Utformingen av OS båndene gir høy strekkfasthet, lav innføringskraft og har en glatt side mot kabelen.

Det buede designet på låsehodet gjør at båndet følger konturene på kabelbunten og tar opp mindre plass enn konvensjonelle buntebånd. OS-serien benyttes i dag i en rekke applikasjoner der tynnvegget eller mykisolerte kabler/ ledninger installeres, f. eks. i jernbane- og flyindustrien.

Sorte bånd
Hvite bånd
Grått bånd


 

Strips med festeelementer

Strips med EdgeClip kantklips

Strips og kantklips i en del, EdgeClip på kant

Buntebånd med integrert EdgeClip kantklips er en ideell festeløsning når du ikke kan bore hull, eller der selvklebende fester ikke kan benyttes pga. høye temperaturer. Kantklipsene er enkle å trykke på plass og passer på veggtykkelser fra 1 - 8 mm. EdgeClip-bånd er både tids- og kostnadsbesparende og benyttes ofte innen bilindustrien, solkraft og tavlebygging.

Festebånd for 0,5 - 2,5 mm tykkelse
Festebånd for 1 - 8 mm tykkelse

Strips med feste, pilspisshode og skive

Buntebånd/ strips i en del, med feste, pilspisshode og skive

Våre buntebånd med feste, pilspisshode og skive benyttes i mange ulike applikasjoner, f. eks. i kjøretøy, fly og i hvitevarebransjen. Pilspisshodet trykkes enkelt gjennom monteringshullet og låser båndet på plass med skiven mellom låsehodet. Pilspissen dekker dermed hullet og beskytter mot vanninntrengning og urenheter.

Sorte festebånd
Klare/ transparente festebånd

Strips med pilspisshode, skive og gummiforsegling for runde hull

Buntebånd/ strips i en del, med festeelement med pilspisshode, skive og forsegling for runde hull på ledninger

Våre buntebånd med pilspisshode, skive og gummiforsegling for runde hull beskytter utmerket mot vanninntrengning og urenheter og er testet iht. IEC 60529 (T50SOSSFT6.5E-MD og T60SOSSFT62x122-E-MD). Buntebåndene har et PA66 varmestabilisert materialet og oppfyller tetningsgrad IP67.

Sorte festebånd
Klare/ transparente festebånd

Strips med lamellfeste og skive

Buntebånd/ strips i en del, med lamellfeste, med skive

Enkomponent buntebånd med lamellfeste og skive er en enkel og rask måte å feste flere kabler på. Lamellfestet passer for veggtykkelser fra 0.8mm til 7.0mm og i gjengede hull. Skiven på overdelen av lamellfestet dekker hullet og beskytter mot vanninntrengningen og smuss. Båndene benyttes ofte i bilindustrien, flyindustrien og hvitevarebransjen.

Sorte festebånd
Klare/ transparente bånd
Grå festebånd
Brunt festebånd

Strips med sveisebolt for runde hull

T50SOSSBU kabelfester uten hull med sveisebolt for runde hull

Buntebånd med sveisebolt benyttes i alle applikasjoner hvor 5/8mm sveisebolter eller 5/8mm ISO bolter brukes, og der det ikke er mulig å bore hull. Kabelfestene er enkle å trykke på og løsne for hånd, uten behov for ekstra verktøy. Festebåndet leveres i forskjellige varianter til ulike applikasjonsbehov.

Sorte festebånd
Grått festebånd


 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hva er et strips/ buntebånd?

Strips/ buntebånd benyttes hovedsakelig til å binde og feste sammen kabler eller ledninger. Buntebånd leveres i ulike materialer og størrelser, til både midlertidige og faste installasjoner i de fleste bransjer som bl. a. elektroinstallasjoner, i tavlebygging, i bygg- og anlegg, pakkeindustrien, eller under ekstreme forhold som i skip- og offshoreindustrien. Her er en oversikt over noen av stripsene vi leverer:

Hvordan montere stålbånd?

Som de fleste strips kan stålstrips også monteres manuelt. Våre MBT stålbånd krever faktisk mindre kraft for stramming sammenlignet med stålband fra andre produsenter. Vernehansker bør derimot benyttes for å unngå skader, selv om båndet har avrundet og glatte kanter. Ulempen med manuell montering er at man ofte får skarpe kanter langs låsehodet. I tillegg kan det være krevende å stramme stålbåndene riktig dersom applikasjonen krever en spesifikk trykkraft. Vi anbefaler derfor å benytte et monteringsverktøy tilsvarende vår MK9SST stripsepistol som lar deg justere trykkraften og som kutter båndet jevnt langs låsehode uten skarpe kanter. MK9SST passer for stålbånd med båndbredde opptil 16 mm.

Hvordan fungerer et strips/ buntebånd rent teknisk?

Buntebånd fungerer litt som et belte, der enden føres gjennom en spenne og festes med en tapp, som er satt inn gjennom et hull på stroppen. Det finnes ulike låsetyper avhengig av hva slags type bånd som skal benyttes. Her er en kjapp oversikt over de mest vanlige låsene:

Buntebånd/ strips med låsetunger i plast

1. Buntebånd med låsetunger i plast

Denne teknologien benyttes i 90% av alle Polyamid (PA) bånd vi produserer. I disse festebåndene er låsetungen støpt som en integrert del av båndet, og har dermed en innebygget styrke. Låsing oppnås ved at at låsetungen haker seg fast i båndets riller.

KR buntebånd

2. Buntebånd med glassfiberstift

Våre KR bånd kjennetegnes av et glatt design, uten riller og en helt unik glassfiberstift. Glassfiberstiften presses inn i båndet og med det buede designet på låsehodet oppnås et fast grep rundt hele kabelbunten, som også tåler hyppige vibrasjoner.

Låseteknologi for stålbånd del 1

3. Stålbånd med låsekule

Våre bånd i rustfritt 316 stål leveres uten riller og med en eller to låsekuler på låsehodet. Enden på båndet stikkes inn i låsehodet og under låsekulen, som låser fast båndet. Låsekulene gir et ekstra sikkert feste og holder kablene på plass selv under ekstreme forhold.

Låseteknologi for stålbånd del 2

 

 

Hva er minimum strekkfasthet på strips/ buntebånd?

Minimum strekkfasthet er et viktig parameter for valg av buntebånd og forteller hvor mye last et bånd kan tåle. Minimum strekkfasthet er fastslått iht. "Military Specification and Standard of USA". Testresultatene spesifiseres i MIL-S.23190E:

 • Kondisjonering av testbiten
 • Konstruksjon på testutstyr
 • Montering av buntebåndet på testproben
 • Testhastighet
   

Testprosedyre

Testprosedyre for å bestemme minimum strekkfasthet, strips/ buntebånd del 1

 

 

Båndet monteres på testproben med egnet monteringsverktøy

Testprosedyre for å bestemme minimum strekkfasthet, buntebånd/ strips del 2

 

 

Proben åpnes med en bestemt hastighet

Testprosedyre for å bestemme minimum strekkfasthet, buntebånd/ strips del 3

 

 

Belastningen båndet tåler før det ryker fastsettes

 

 

 

Hva er polyamid/ PA66?

Polyamid er et hygroskopisk materiale. Dette innebærer at materialet absorberer og avgir vann, avhengig av luftfuktigheten. For optimal håndtering av buntebånd er det viktig at båndet har et stabilt vanninnhold på ca. 2,5%. Cirka 90% av alle bånd og festesokler fra HellermannTyton er produsert i det termoplastiske syntetiske materialet Polyamid 66. Våre buntebånd er pakket i poser som gjør at vanninnholdet forblir konstant. 

Polyamider (PA) er blant de viktigste syntetiske termoplastiske materialene. Termoplast kan omformes ved oppvarming så ofte som nødvendig uten å gjennomgå kjemisk nedbrytning eller andre negative endringer. Dette gjør polyamid ideelt for behandling via sprøytestøping til høykvalitetsprodukter. Andre fordeler er:

 • Høy styrke, robusthet og holdbarhet
 • Høy dimensjonsstabilitet også under påvirkning av varme
 • Høy slitasjestyrke

Hvordan oppbevare strips/ buntebånd?

Buntebånd/ strips lagringsforhold, del 1

Oppbevar båndet i lukkede plastposer produsert i polyetylen!  For optimal lagring er det viktig at materialet holder et konstant vanninnhold på ca 2,5%. Når posen er åpnet, skal båndene benyttes så snart som mulig! 

Buntebånd/ strips lagringsforhold, del 2

Ikke oppbevar båndet i direkte sollys eller i f.eks. vinduskarmen

Buntebånd/ strips lagringsforhold, del 3

Ikke oppbevar båndet direkte på varmekilder,  f.eks. radiatorer!

Buntebånd/ strips lagringsforhold, del 4

Ideelt lagringsforhold for buntebånd er mellomeuropeisk klima

 

Andre spørsmål?

Vi hjelper deg gjerne med det du måtte lure på. Kontakt oss her


 


Update: 20/05/2023 © HellermannTyton 2023
© HellermannTyton 2023 (v4.206) | Update: 20/05/2023 | Personverninnstillinger