18/06/2024

Vår historie

Historien bak HellermannTyton


Arven fra Paul Hellermann Arven fra Paul Hellermann


Paul Hellermanns inspirasjon var de tynne gummislangene i sykkelventiler  

Der det er strømførende ledninger eller fiberoptiske kabler er HellermannTytons produkter aldri langt unna. Bygget på en oppfinnsom arv som startet i Tyskland i 1935 er selskapet i dag en av de lendende globale produsentene og leverandørene av produkter for å Bunte – Feste – Merke – Koble og Beskytte elektriske kabler eller datakabler i bygninger, i bakken eller i maskiner og kjøretøy.

HellermannTyton selger fortsatt produkter grunnleggeren Paul Hellermann fant opp for å beskytte kabelisolasjonen mot skade.  Inspirert av de små gummislangene i Woods / Dunlop sykkelventiler, kunne han nok ikke forestille seg hvor stor virksomheten han startet i 1935 i Hamburg ville vokse seg når han startet å selge sine gummihylser og tilhørende ekspansjonsverktøy.

I dag er merkevaren HellermannTyton ensbetydende med et omfattende utvalg av kvalitetsprodukter, ledelseskompetanse og profesjonelle produktutviklere over hele verden.

1935–1959

Fra Hellermann buntesystem til strips i nylon


HellermannTyton's buntesystemer i annonser HellermannTyton's buntesystemer i annonser


Hellermann buntesystem var en uvurderlig hjelp for de tidlige kabelprodusentene 

Tidlig på 1930-tallet ble strømførende kabler isolert med gummi, og buntet med bomullstråd. Paul Hellermann (1886–1958) utviklet et genialt system for enkelt å kunne tre gummihylser over kabelkappene for å hindre endene fra å frynse.

I 1935 ble firmaet Paul Hellermann GmbH grunnlagt i Hamburg. Firmaet produserte og solgte gummihylser og gjennomføringer med tilhørende ekspansjonsverktøy i forskjellige størrelser. 

I 1938, utvidet Hellermann sin virksomhet til Storbritannia i et joint venture med Jack Bowthorpe (1905–1978). Etterhvert som kabeltrekkinger ble stadig mer komplekse, ble Hellermann Electric og en rekke Bowthorpe Hellermann-selskaper etablert for å betjene behovene til den blomstrende etterkrigsindustrien, luftfart- bilindustrien og elektroindustrien. Disse firmaene var noen av de første som tilbød markedet numeriske kabelmerkesystemer og fargede kabelhylser.

Før sin død i 1958 solgte Hellermann sitt opprinnelige selskap og aksjer i det britiske partnerskapet til Bowthorpe, og under dette selskapets ledelse bler det raskt innført sprøytestøping og ekstruderingsteknologi. Dette var et meget gunstig tidspunkt å lansere av buntebånd i plast.

 

1935 Paul Hellermann GmbH grunnlagt 14 desember 1935, Kirchenallee 57 i Hamburg (Tyskland).
1936 Hellermann buntesystem patentert.
1937 Hellermann ekspansjonsverktøy for hylser patentert.
1938 Hellermann Electric Ltd. ble grunnlagt, Purley Way, Croydon (UK).
1940 Bowthorpe-Hellermann virksomheter flyttet til Oxford (UK) for for krigens varighet, tysk virksomhet frlyttet ti Moorende 6/8 i Hamburg.
1942 Første  kabelmerker i gummi for fly ble produsert i Oxford.
1944 Bombeskade tvang den tyske fabrikken å flytte til Große Bleichen 23 i Hamburg.
1948 Bowthorpe Holdings virksomheter flyttet til en nybygget anlegg,  Gatwick Road, Crawley (UK).
1950 Twinlay Cable Marker, ble lansert: En hylse med overtrekk av gjennomsiktig plastfolie, og den tyske virksomheten  flyttet til Hegestr. 40 i Hamburg.
1952 Cheltenham Plastics ble kjøpt opp og ekstruderingsvirksomheten ble slått sammen Hellermann Electric i Crawley (UK) og dannet Hellermann Ltd.; utvalget  P-Clip i plast ble utvidet kabelbånd og holdere ble lansert.
1955 Virksomhet etablert i Canada.
1957 Paul Hellermann solgte sin virksomhet og sin eierandel i Hellermann Electric til Jack Bowthorpe.
1958 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (kjøpt opp 6 år senere) produserer de første nylon buntebånd / strips i UK.

1960–1979

Buntebånd og Tyton-systemet ble en stor suksess


Kabelrap, nylonstrips og Tyton-systemet Kabelrap, nylonstrips og Tyton-systemet


Tyton og Kabelrap ble utviklet for å møte industriens etterspørsel etter kabelbindingssystemer

Basert på sine kunnskaper om plstdyppede produkter var Bowthorpe Hellermannfirmene raske til å innføre støpeformteknologi i begynnelsen på 60-tallet.  Insuloid Manufactoring Company i Manchester var en av Storbritannias første produsenter som var spesialisert på buntebånd i termoplast (polyamid 6.6 eller "nylon" på folkemunne.  firmaet ble oppkjøpt og innlemmet i Hellermann Ltd. i 1964 og utvalget Insulok LK ble grunnlaget for T-serien som i dag selges av HellermannTyton over hele verden.

Samtidig fortsatte den tyske delen av virksomheten som ble ledet av sjefsingeniør Heinrch Kabel å videreutvikle Paul Hellermann's innovative kabelinstallasjonsløsninger. Dette arbeidet nådde sitt høydepunkt i 1965 med lanseringen av det fremgangsrike "Tyton"-verktøyet - det første sammenhengende buntebåndssystemet. Utviklingen "Kabelrap"-buntebån og KR monteringsverktøy som kom 2 år senere, er fortsatt i salg i dag.

Den internasjonale annerkjennelsen for Tyton og Kabelrap gjenspeiles i den jordkloden som var en del av slskapets logo til den ble modernisert i 1967. Når søsterselskapene i USA og Japan ble grunnlagt i 1970 ble de registrert under navnet Tyton.

 

 

1960 Hellermann i Tyskland ble flyttet til en spesialbygd fabrikk i Pinneberg utenfor Hamburg.
1961 Firmaer ble etablert i Frankrike og Australia.
1963 Forbedret patent på et hylsemonteringsverktøy med 3 tenner
1964 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (etablert i 1933) ble oppkjøpt og slått sammen i Manchester (UK); Insulok festebånd ble patentert - og dannet grunnlaget til vår patenterte serie buntebånd T-serien..
1965 Tyton System, buntesystem i løpende lengder ble lansert.
1966 Virksomhet etablert i Sør-Afrika; Insultite Helashrink (støpte varmkrymp formgods) ble lansert.  De første strips med utvendige riller ble lansert.
1967 Kabelrap verktøy og KR- Serien ble lansert.
1969 Tyton Corporation of America ble etablert i Milwaukee, Wisconsin (USA); og det første selvklebendfe kabelfeste ble patentert.
1970 Tyton Company of Japan grunnlagt i Tokyo ogHellermann do Brasil Industria e Comercio Ltda etablert i São Paulo (Brazil).
1978 Hellerman Electric flyttet til nybygd moderne fabrikk i Plymouth (UK).
1979 Produksjonsarealet ble utvidet i Pinneberg (Germany).

1980–1999

Økt etterspørsel etter produkter for kabelhåndtering fører til internasjonal vekst


Global ekspertise i kabelhåndtering Global ekspertise i kabelhåndtering


Bunte, feste og merke er grunnen for fremgang i alle verdens industrier

Etterspørsel etter mer og mer spesialiserte produkter for kabelbunting økte dramatisk som følge av den teknologiske utviklingen innen luftfart, bilindustri, industrianlegg og telekommunikasjon.

Firmaet begynnte å spesialtilpasse produkter og avanserte termoplastkomponenter som en del av produtsortimentet på nøkkelmarkedene.
Det gikk også inn i en fase av internasjonal vekst. I slutten på 1990-tallet hade Hellermann en lokal representant i 27 land og hadde spredd sin produksjon til alle globale regioner. 

 

1980 Firma kjøpt i Norge.
1981 Firma grunnlagt i Singapore.
1982 Lagere ble bygget på 6 prodksjonssteder  i Manchester (UK); og virksomhet etablert i Sverige.
1986 Produksjonsfasiliteter åpnet i Hyogo (Japan).
1987 Plastekstrudering ble startet i Plymouth (UK).
1988 Firma etablert i Finland.
1990 Elektrisk AutoTool og luftdrevet TytonTool automatiske kabelbuntesystemer ble lansert.
1991 De første spesialiserte kabelfestekonsoller ble produsert for bilindustrien. 
1992 Produksjonsanlegg åpnet i Trappes (Frankrike).
1994 Virksomhet etablert i Mexico.
1995 Virksonhet etablert i Italia; og det første  merkesystem for termoskrivere og TT1000 printer ble lansert.
1996 Virksomhet etablert i  Hong Kong.
1997 Virksomhet etablert i China med spesialbygde produsjonsanlegg i Wuxi;  virksomhet også etablert på Filipinene og i Thailand otg oppkjøp i Østerrike CEE,  Autotool 2000 lansert.
1998 Virksomhet kjøpt i Argentina og i Spain/Portugal; TipTags lansert.
1999 Navnet endres til HellermannTyton over hele verden (27 land nå); nytt stort produsjonsanlegg åpnet i Manchester (UK).

 

2000 - til i dag

Stadig vekst, konsolidering og fokus på nøkkelindustrier


Kundespesifiserte termoplast komponenter og kvalitetesprodukter for kabelinstallasjoner Kundespesifiserte termoplast komponenter og kvalitetesprodukter for kabelinstallasjoner


Varemerket HellermannTyton er synonymt med service og kvalitetsprodukter for kabelinstallasjoner 

I det nye milleniet begynte firmanavnet “HellermannTyton” å benyttes for alle virksomhetene worldwide.

Et godt rykte som produsent og leverandør av kvalitetsprodukter for kabelinstallasjoner har dannet grunnlaget for vår vekst, og har gjort det mulig  å etablere oss også som utviklingspartner for spesialproduserte komponenter i termoplast, noe som har ført til av veksten har steget år for år. Produksjonskapasiteten øker statig for å holde tritt med kundenes etterspørsel på alle kontinenter.

Foretaket ble børsnotert på London Stock Exchange i March 2013. Kun to år senere la  Delphi Automotive Systems PLC inn et bud på oppkjøp av selskapet. HellermannTyton ble således en del av  Delphi Electrical/Electronic Architecture division i Desember 2015.

Ved moderselskapets omstrukturering til Aptiv PLC i desember 2017, er HellermannTyton nå en del av Signal an Power solutions som utvikler kabelmonteringer for avanserte bilsystemer, men foretaket fortsetter prdouktutvikling under eget navn og varemerke. Foruten bilindustrien er HellermannTyton en nøkkel-leverandør av kabelinstallasjonsprodukter til kunder i andre industrier, spesiellt innen luftfart, jernbane- hivitevarer, fornybar energi og elektroinstallasjon.

 

2000 HellermannTyton Data UK ble kjøpt opp; virksomhet ble etablert i Danmark; spesialbygd produksjonsanlegg ble åpnet i  Tornesch (Tyskland, utenfor Hamburg); nytt produksjonsanlegg åpnet i Johannesburg (Sør-Afrika); ;sporbare plast MCT buntebånd for næringsmiddelindustrien ble lansert.
2001 Produksjonskapasiteten i  Wuxi (China) ble doblet; spesialiserte kantklips EdgeClip ble lansert.
2002 Virksomhet etablert i Sør-Korea; nytt produsjonsanlegg åpnet i  Jundiaí (Brazil).
2003 RapidNet System produkter med ferdige datakontakter ble lansert for datasentere. 
2004 ATS avfallsfritt, automatisk buntesystem ble lansert.
2005 Virksomheter etablert i Nederland og Belgia.
2006 Separasjon fra  Spirent PLC (prev. Bowthorpe Holdings) og oppkjøp av Doughty Hanson & Co. (UK)
Hanson & Co. (UK)
2007 Produksjonsanlegg i Wuxi (China) ble utvidet.
2008 Firmaer ble etablert i  Polen, Russland og India. 
2011

Nytt produksjonsanlegg åpnet i Plymouth (UK).

2012 Logisitikksenter åpnet i Wuxi (China).
2013 Flotation på London Stock Exchange; flere produksjonsanlegg åpnet i Milwaukee (USA); EVO7 manuelt monteringsverktøy for strips lansert.
2014 Kontor åpnet i Forente Arabiske Emirater; det prosess-sikre Autotool CPK ble lansert.
2015 Innlemmet i Delphi Automotive Systems PLC (nå Aptiv PLC); produksjonsanlegg åpnet i Songdo (Syd-Korea).
2016 Produksjonsanlegg åpnet in Słupca (Poland); nytt distribusjonssenter åpnet i Cannok  (UK); kontor etablert i Tyrkia.
2017 Helt nytt HellermannTyton Data produksjonsanlegg åpnet i Northampton, UK; produksjonsanlegg åpnet i Monterrey, Mexico; HellermannTyton ACADEMY introdusert globalt; Ratchet P-Clamp og RFID strips og tilbehør lansert.
2018 Merkekampanjen MADE FOR REAL ble lansert - den første kampanjen som innbefatter alle firmaetsd regioner worldwide.
2019 Tanger Automotive City (TAC) produksjonsanlegg åpnet in La Ville Nouvelle Cherafate (Marokko).
2020 HT Sør-Korea etablert med 2 produksjonsanlegg (Songdo og Duseo)
2023 HT Estland etablert med produksjonsanlegg i Lõiuse