18/06/2024

Innovative kabelskjøter med støpemasse for pålitelige forbindelser

RELICON støpeskjøt teknologi for dine skjøteinstallasjoner

Cable Jointing: Relicon i-joint

Det stilles høye krav til dagens støpeskjøter som skal beskytte kabler og ledninger mot inntrengning av fukt, smuss, fremmedlegemer mm. RELICON kabelskjøt med støpemasse benyttes av elektroinstallatører, energiforsyningsselskaper, og til universelle lavspenningsapplikasjoner som rette- eller avgreningsskjøter. Vi leverer også tilbehør våre gelskjøter.

Støpeskjøtene benyttes til permanent kabelskjøting innendørs og utendørs i bakken, under vann og i kanaler. RELICON kabelskjøt med støpemasse er solid og vanntett både i lengde- og bredderetning. Skjøtene fås i ulike varianter og kan benyttes til polymerkabler og ledninger av PVC, XLPE, PE, EPR, samt forsyningskabler. Med vår RELICON App kan du enkelt velge riktig støpeskjøt til din applikasjon.

Produktoversikt

Klikk på bildene til produktkategoriene under for å se vårt produktsortiment, eller bla videre nedover for mer informasjon. For å komme til vår produktside om gelskjøt, klikk her.

RELICON kabelskjøt App

Finn riktig kabelskjøt på rekordtid!

Fordeler

 • Gjør det kjapt og enkelt å finne riktig løsning
 • Produktinformasjon og videoer om kabelskjøt med gel/ støpemasse
 • Del informasjon via e-post, produktlenke mm.
 • Direkte koblet mot vår lokale hjemmeside
 • Helt kostnadsfritt

Rett kabelskjøt med støpemasse

RELICON i-Line SF støpeskjøt

RELICON i-Line kabelskjøt med støpemasse applikasjon

RELICON i-Line SF rett kabelskjøt med støpemasse er designet for å skjøte kabler i lavspenningsnettverk. i-Line støpeskjøt er vanntett og kan nedgraves eller senkes i vann. Kabelskjøten beskytter mot termisk stress, fukt og støv og passer til polymerkabler, strømkabler og PVC-, XLPE-, PE- og EPR-ledninger.

RELICON i-Line kabelskjøt med støpemasse kommer i sett med 2-komponent PUR 33 støpemasse, SF fyllingssystem med munnstykke, gjennomsiktig og slagfast skall, plasthansker, sandpapir og elektrikertape (PVC) og distanseblokk for opp til 5 ledere.

 


 

Avgrenings kabelskjøt med støpemasse

RELICON Y-line støpeskjøt

RELICON Y-Line avgrenings kabelskjøt

RELICON Y-Line avgrenings kabelskjøt med støpemasse benyttes til lavspenningsapplikasjoner der det er behov for å avgrene kabler og ledninger i en y-akse. Y-Line støpeskjøt er i likhet til i-Line serien vanntett og benyttes inne og ute i og over bakken, eller i kanaler.

Y-line kabelskjøt med støpemasse benyttes til polymerkabler og ledningstype PVC, XLPE, PE og EPR i tillegg til strømkabler. Kabelskjøtene leveres i sett med PUR33 støpemasse, SF påfyllingssystem med munnstykke, transparent hus, hansker, sandpapir, skum, rengjøringsklut, HelaTape elektrotape og kabelkit. 

Les mer her


 

Tilbehør til støpeskjøt

RELICON PUR 33 standard støpemasse

Støpemasse PUR 33

Støpesett PUR 33 er et to-komponent polyuretan støpesett som brukes i elektroinstallasjoner for å beskytte og isolere kabelskjøter i lavspenningsapplikasjoner ute og inne. PUR 33 støpemasse leveres med RELICON støpeskjøter, men kan også leveres separat.

Les mer her

RELICON ReliClean rengjøringsservietter

ReliClean rengjøringsservietter bøtte

ReliClean rengjøringsservietter inneholder antibaktrielle stoffer for sikker og effektiv rengjøring etter røffe eller møkkete installasjoner. Med ReliClean kan du enkelt rengjøre hender uten irritasjon og fjerne maling, pulverlakk, olje, tetningsmasse, blekk, lim, voks mm. fra ulike overflater på verktøy og annet utstyr.

Les mer her

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hva er en kabelskjøt?

En kabelskjøt benyttes til å beskytte, isolere og skjøte kabler og ledninger. Boksene fylles som oftest med støpemasse, eller gel for ekstra forsegling og beskyttelse, avhengig av bruksområdet.

Hvordan påfylle støpemasse uten å søle?

Våre RELICON støpemasser benytter SF-teknologi for enkel og sikker påfylling i støpeskjøter. SF står for Safe Filling system og beskytter installatøren fra å komme i kontakt med støpemassen når den blandes og støpeskjøten fylles. Dette gjør det sikkert og effektiv å fylle kabelskjøter og koblingsbokser med støpemassen. Den transparente posen med støpemasse festes til støpehylsen med et påfyllingsør og en adapter, slik at støpemassen enkelt kan helles ned i hylsen uten at massen bobler. Støpemassens gode flyte-egenskaper gjør det enkelt å påfylle, og det gjennomsiktige materialet gjør at du har visuell kontroll med påfyllingen.

Sånn gjør du det:

 • Finn frem den transparente to-komponent posen (i denne demonstrasjonen benyttes støpemasse PUR 33)
 • Bryt opp mellomkanten mellom støpemassen og herderen
 • Miks og kna komponentene godt sammen
 • Blandingen er ferdigmikset når den får en homogen grønnfarge
 • Press munnstykket sikkert på plass på adapter-ringen
 • Til slutt helles støpemassen opp i støpeskjøten

RELICON SF System demonstrasjon RELICON SF System demonstrasjon


Hva er HellermannTytons støpeskjøter testet og godkjent for?

 • Vekselspenning i luft (4Kv for 1 minutt)
 • Vekselspenning på 1 meters vanndybde (4KV i 1 minutt)
 • Isolasjonsbeskyttelse i luft
 • Isolasjonsbeskyttelse på 1 meters vanndybde
 • Slagfasthet i romtemperatur
 • Lastsyklus i luft (63 sykluser x 8 timer = 504 timer)
 • Lastsyklus i vann (63 sykluser x 8 timer = 504 timer)

Hvordan oppbevare/ kassere støpemasse?

PUR 33 støpemasse kan oppbevares opptil 48 måneder i originalforpakning mellom +5°C og +40°C. Så fort komponentene i støpemassen er ferdigblandet vil støpemasse være ufarlig for miljøet og kan kasseres som vanlig avfall. Dersom støpemassen ikke er ferdigblandet skal den kasseres som farlig avfall. Kontakt gjenbruksstasjonen ved kassering av større volum for riktig avfallshåndtering da dette kan variere.

Hvorfor leverer vi støpemasse i gjennomsiktige poser?

For at du skal kunne se at støpemassen er blandet riktig! Vår to-komponent støpemasse (som består av støpemasse og herder) skal blandes sammen kort tid før selve applikasjonen for best mulig effekt. Under blandingsprosessen vil massen begynne å skifte farge, og for å kunne se når fargen på støpemassen er riktig, er det det en fordel at posen er gjennomsiktig.

Hva menes med at en kabelskjøt gir mekanisk beskyttelse?

Mekanisk beskyttelse vil si at kabelen beskyttes mot fysiske påvirkninger som f. eks. slag/ skader fra konstruksjonsarbeid, vibrasjoner, slitasje, strekk og trykk fra jordmasser, vann eller vekten på kabelen. Mekanisk beskyttelse beskytter også mot termisk/mekanisk stress som kan oppstå ved temperaturforandringer.

Hva står IP68 for?

IP står for International Protection og definerer tetthetsgraden ved kapsling etter internasjonal standard. IP-graden består av to kodesifre der det første sifferet angir i hvilken grad kapslingen beskytter mot kontakt/ penetrering av fremmedlegeme og støv. Det andre sifferet angir i hvilken grad kapslingen beskytter mot vanninntrenging. Våre støpeskjøter har f. eks. tetthetsgrad IP68 som betyr:

 • 6 = Støvtett og fysisk kontakt
 • 8 = Beskyttelse mot permanent nedsenkning i vann

Les mer om de ulike IP-gradene her

Er støpemasse et skadelig materiale og hva skjer ved hudkontakt?

Alle våre støpemasser er SVHC-fri, noe som betyr at de ikke inneholder skadelige stoffer. Det er likevel anbefalt å benytte beskyttelseshansker under installasjon for å unngå hudkontakt. Vi leverer derfor alltid ekstra beskyttelseshansker med våre støpemasser. Skulle du fortsatt være så uheldig å få stoffet på huden er det viktig å vaske det eksponerte området umiddelbart med rennende vann eller med våre ReliClean antibakterielle våtservietter.

Se oversikt over våre sikkerhetsdatablad her

Hva brukes støpemasse til?

Støpemasse benyttes for ekstra forsegling og beskyttelse av ledninger i en kabelskjøt, i mer utsatte applikasjoner, som for eksempel under jorden eller i vann. Vår støpemasse kan også benyttes ved lave temperaturer så lenge støpemassen er oppvarmet til minst 10°C før blanding. Desto høyere temperatur desto kjappere herdetid. Hydrofob-materiale på våre støpemasser gjør det i tillegg mulig å plassere støpeskjøten under vann rett etter påfylling, selv om ikke massen er herdet ferdig.

Andre spørsmål?

Vi hjelper deg gjerne med det du måtte lure på! Kontakt oss her